IC grijanje nasuprot “klasičnog” grijanja

Da Vaš dom zna pričati tražio bi zasigurno Infracrveno

Konvekcijsko (klasično) grijanje uzrokuje kondenzaciju

Iz razloga što infracrveno grijanje zagrijava objekte i zidove u vašem domu, a ne zrak, to znači da je relativna temperatura tih objekata i zidova veća od temperature zraka.
Posljedično, na takvim površinama ne može doći do kondenzacije. To je potpuno suprotno od konvekcijskog (radijatorskog) grijanja gdje se, pak, zagrijava zrak, a ne objekti i zidovi. Naravno, u takvim slučajevima kada topli zrak dotiče hladnu površinu (naročito kod vansjkih zidova) dolazi do kondenzacije i stvara se “crnilo” (najčešće u kutovima zidova).
Infracrveno grijanje uvelike reducira :

  • Vlagu u zidovima
  • Pojavu gljivica i plijesni
  • Pojavu korozije na metalnim dijelovima
Vlaga1

Konvekcijsko grijanje potpomaže stvaranje patogena u zraku

Konvekcijsko (radijatorsko) grijanje izričito zahtijeva temperaturnu razliku kako bi uopće funkcioniralo. Bez temperaturne razlike topli zrak se ne bi uzdizao, a hladni zrak ne bi padao niže kako bi se ugrijao.

Patogen1
Nastavno, ovi funkcionalni zahtjevi za posljedicu imaju slijedeće:

  • Oboje, i toplina i hladnoća su tamo gdje ne želite. Toplina završava ispod stropa, a hladnoća se zadržava na podu (gdje bi se, primjerice, male bebe trebale igrati ili se pak, stopala umirovljenika nikako ne bi mogla zagrijati).
  • Utrošena energija potrebna za dobivanje optimalne sobne temperature je daleko veća nego što bi bi bilo potrebno da je distribucija topline ravnomjerna i konzistentna.
  • Temperaturna razlika uzrokuje konstantnu cirkulaciju zraka što podiže prašinu, pelud i bakterije.
  • Temperaturna razlika stvara idealne uvjete za distribuciju bakterija, te prehladu i nahlađivanje, a naročito je naprihvatljiva za asmatičare i alergičare.
  • Nemate načina da “zadržite” topli zrak tamo gdje želite. A ukoliko pak otvorite prozor da uđe svježi zrak, isti čas ste “bacili” svu uloženu energiju.
    Patogen2

Niti jedan od ovih problema se na javlja kod IC grijanja. Temperatura zraka u prostoru je ujednačena, nema konvekcije (temperaturne razlike). Čak i ako otvorite prozor, gubici energije su zanemarivi jer su zidovi zagrijani pa se temperatura u prostoru vrlo brzo vraća na ugodnu.

 

 

 

IC grijanje – razlozi zašto?

Orijentacija na IC grijanje ima smisla

Jednostavno i praktično

Grijanje sa IC panelima je jednostavno i čisto.
Nema potrebe za montažom plinskih bojlera, uljnih kotlova i cisterni, nema razvođenja cijevi itd. Sve što vam jest jedina stvar koju svaki dom treba – električna struja.
Za razliku od ostalih sistema za grijanje IC sistem grijanja ne zahtjeva aspolutno nikakvo godišnje održavanje niti servisiranje. IC paneli se ne troše (habaju) upotrebom i imaju gotovo neograničen vijek trajanja.

       

Popravak_radijatora_1 Popravak_radijatora_2
 Nema troškova servisiranja  Nema troškova održavanja

 

 

Nema razloga biti ovisan o plinu ili nafti (lož ulju)

Nepredvidljivost rasta cijena nafte (lož ulja) ili plina predstavlja strahovito opterećenje za kućni budget. Neovisnost o ovim energentima omogućuje da se kućni budget preraspodjeli na druge, korisnije stvari. IC paneli su slabi potrošači i kompatibilni su sa svim tipovima izvora električne energije (napr.solarni paneli). Stapanjem tih sistema u vašem domu stvara se zdrava osnova održive budućnosti bez ikakve emisije štetnih plinova.

Infracrveno grijanje je 100% prirodno grijanje sa mnoštvom pozitivnih učinaka na naše tijelo i organizam.  Ljudsko tijelo kreirano je za primanje i emitiranje infracrvenih valova.
Infracrveno grijanje djeluje na bazi nježnog, dugovalnog infracrvenog zračenja koje prolazi kroz atmosferu (zrak) i zagrijava čvrste objekte. Ukoliko vam je draga sunčeva toplina tada ćete voljeti i osjećaj ugode vašeg novog sistema grijanja.

Istraživanja pokazuju da prosječno izolirana zgrada, opremljena IC panelima, može očekivati znatne uštede u potrošnji energije.
100% električne energije utrošene u radu infracrvenog grijanja biti će pretvoreno u toplinsku energiju. IC paneli nude neviđenu razinu kontrole potrošnje energije. U usporedbi sa plinskim bojlerima ili uljnim kotlovima, infracrveno grijanje instalirano u domovima prosječne veličine mogu, na godišnjoj razini, mogu donijeti uštedu i do 60%.

 

 

no-maintenance

 

 

Infracrvena tehnologija ne zahtijeva apsolutno nikakvo održavanje niti servisiranje
U sistemima infracrvenog grijanja nema pokretnih dijelova koji bi vremenom mogli trošiti, habati ili prljati. Time je mogućnost kvarova gotovo u potpunosti eliminirana.
Svi ostali sistemi bazirani na toplovodnom grijanju (plinsko ili lož ulje) ili pak ventilatorskom grijanju (napr.klima uređaj) zahtijevaju redovito godišnje održavanje.
Naš kompletan asortiman IC panela usklađen je sa EU standardima sigurnosti i kvalitete.
Kako nema pokretnih dijelova, nema razvođenja cijevi za vodu, ulje ili plin, nema ni potrebe za godišnjim održavanjem. Jednako tako, funkcionalnost IC panela ne pada vremenom. Infracrveno grijanje je jeftinije iz više razloga, a ne samo zbog uštede energije!