Princip funkcioniranja

Princip funkcioniranja

Kod IC grijanja proces grijanja je, može se reći, obrnut od onog uobičajenog tj. konvekcijskog (strujnog ili na bilo koji drugi energent – napr.ulje, plin….) kućnog grijanja. Naime, konvektor (radijator) proizvodi topli zrak koji se širi po prostoriji. Topli zrak, kao što znamo, se diže, dok hladni pada što nam prouzrokuje neravnomjernu temperaturu. Kod uobičajene temperature u prostoru od oko 20°C dobijamo znatnu razliku mjereći temperaturu neposredno ispod plafona (oko 26°C) i na samom podu (oko 18°C). Takva temperaturna razlika potiče strujanje zraka u prostoriji što onda podiže prašinu. Sasvim drugačije rezultate dobijamo kod IC-grijanja. IC-zrake se šire “nedodirujući” zrak i zagrijavaju samo čvrste i tekuće tvari (zidove, predmete, vodu, živa bića…). Zidovi se zagrijavaju bez obzira na temperaturu zraka. Time dobivamo ugodnu atmosferu uz svježi zrak koji je većim dijelom zadržao svoju vlažnost dok su, istovremeno, zidovi suhi i zagrijani. Zagrijavanjem zidova, podova i ostalih površina posredno se i ravnomjerno u svim smjerovima, zagrijava i zrak u prostoriji, ali nikad tako isušen niti sa takvim temperaturnim razlikama između stropa i poda kao što je to slučaj kod klasičnog(radijatorskog) grijanja.

Princip

Ušteda energije u odnosu na konvekcijski princip grijanja je oko 30% (u odnosu na plin) ili više % (do 60% u odnosu na lož ulje ili čak do 70% u odnosu na konvekcijsko strujno grijanje).

Prirodna toplina Sunca sun_reflection

IC zrake putuju i prenose toplinsku energiju bez posrednika (medija koji bi prenosio toplinsku energiju). Na tom principu Sunce grije našu planetu. Otprilike pola topline, koju osjećamo tijekom dana, dolazi direktno od Sunca (kroz hladan svemir). Druga polovica odraz je refleksije tih istih IC zraka koje je Zemlja apsorbirala. Što je više IC zračenja tijekom dana to su noći toplije.

Ukoliko, za vrijeme hladnoga dana, stojite u sjeni osjećati ćete hladnoću. Međutim, ako se izložite Suncu biti će vam toplije unatoč tome što je vanjska temperatura zraka i u sjeni, i na suncu ista. Toplije vam je jer IC zrake griju vaše tijelo. Ukoliko se pak, naglo naoblači, osjetiti će te ponovo onu istu, neugodnu, hladnoću. To se dagađa zbog toga što oblaci absorbiraju IC zrake i ne dopuštaju njihov prolaz.

IC zrake putuju kroz hladan svemir sve dok ne dotaknu Zemlju. Toplina sunčevog zračenja (IC zrake) se tada prenose (apsorbiraju) u tlo i ostale objekte (čvrsti objekti, voda, živa bića) te ih zagrijavaju. Apsorbirana toplina se oslobađa postepeno, vremenom, što ovisi o vrsti materijala i količini apsorbirane topline. Upravo ova apsorbirana sunčeva toplina razlog je tome što ljeti, i nakon što je Sunce zašlo, još uvijek osjećamo ugodnu toplinu bez potrebe za pretjeranim oblačenjem. Naime, tlo (zemlja, asfalt…itd) emitiraju apsorbiranu sunčevu toplinu. U konačnici, infracrvena toplina Sunca direktno utječe na klimu, morske struje itd., jer grije našu planetu i danju, “i noću”.

IC paneli griju vaš dom

IC paneli, u kućnoj upotrebi, rade na istom principu. Dakle, ne koriste zrak za prijenos topline. Zrak, inače, vrlo slabo zadržava toplinu. Zidovi, pod, strop, namještaj apsorbiraju IC zrake te reemitiraju toplinu natrag u prostor na stabilnoj, ujednačenoj i konstantnoj razini, osiguravajući tako jednolik raspored topline po prostoriji. Ukoliko uđemo u hladnu sobu te uključimo IC panel vrlo brzo ćemo osjećati da nam je toplo iako zrak u sobi još uvijek nije zagrijan. To se događa zbog činjenice da nas zdrave IC zrake dotiču direktno. Kako IC paneli griju površine, a ne zrak, na taj način se reducira opseg cirkulacije zraka što, posljedično, reducira i probleme sa prašinom, alergenima i bakterijama. Temperaturna razlika između stropne i podne temperature, u prostorijama grijanim IC panelima, je maksimalno 2°C (ne možete spriječiti da se posredno zagrijani zrak ne diže pod strop).  Ali, takva temperaturna razlika je zanemariva i nedovoljna za ozbiljnije strujanje zraka te podizanje prašine i ostalih alergena.          Konvekcijsko grijanje                                                Infracrveno grijanje