Zašto i kako štedimo

Tvrtka EKO-PANEL u svojem asortimanu nudi proizvode koji omogućuju uštede u grijanju. Grijanje za svaku obitelj, pojedinca ili poduzeće predstavlja najveći režijski trošak. Uporabom IC tehnologije, odnosno naših IC grijaćih panela, trošak grijanja se može lako i brzo značajno umanjiti. Osim bitno nižih troškova ulaganja u odnosu na ostale (klasične) oblike grijanja ovakav tip grijanja na zahtijeva nikakvo daljnje ulaganje, niti zbog servisiranja, niti zbog održavanja. I što je najvažnije, štedi se energija. Jamstvo na naše IC panele je 5 godina

Zašto su infracrveni paneli tako energetski učinkoviti?

1. IC paneli zagrijavaju objekte (zgradu), a ne zrak

principal_infrared

Prva prednost IC panela je da oni zagrijavaju tkivo zgrade, a ne zrak u njoj (a to je upravo ono što se radi kod klasičnog (konvekcijskog) grijanja). Drugim riječima, grije se površina zgrade, a ne volumen. To implicira uporabu grijaćih tijela manjeg kapaciteta, ali pod uvjetom da su ta grijaća tijela sposobna za IC emisiju. Zato se kod grubog izračuna potrebnog kapaciteta za grijanje kod IC panela koristi 25W/m3 dok je istovremeno kod tradicionalnih sistema centralnog grijanja taj parametar 50W/m3.

2. Potrebno je manje energije da bi se vaš dom održavao toplim

Zagrijavanjem zidova i podova (IC grijanjem), vaš dom ostaje topao i nakon što termostat isključi grijanje. Međutim, ovo nije slučaj sa bilo kojim drugim oblikom klasičnog centralnog grijanja. Dakle, svi poznati oblici klasičnog grijanja – na plin, na ulje, toplinske pumpe – imaju isti nedostatak ; nemaju infracrvenog zračenja. U takvim klasičnim sustavima grijanja, nakon što je termostat postigao zadanu temperaturu te isključio sustav, prostor u kojem boravimo vrlo se brzo hladi pa se sustav ubrzo ponovo uključuje. Ukoliko otvorite vrata hodnika u kojem je hladnije ili pak prozor (napr.zbog zračenja) sustav centralnog grijanja će se još brže uključiti (sva dotad generirana toplina otišla je u nepovrat).energy_image Kod IC grijanja grije se površina i čvrsti objekti u njemu, a ne zrak. Tako zagrijanim površinama i objektima treba daleko više vremena da se ohlade, čak i kad imate potrebu prozračiti prostoriju. IC grijanje zahtijeva puno manje energije za održavanje zadane sobne temperature.

energySaving

3. Ljudski osjećaj topline je postignut na nižoj temperaturi zraka

Budući da su zidovi i objekti u sobi, a ne zrak, zagrijani na ugodnu temperaturu termostat se zapravo može postaviti da isključi grijanje na nižoj temperaturi zraka nego što je to moguće kod klasičnog centralnog grijanja (koji griju samo zrak). Ova temperaturna razlika može biti i do 3,5°C, a ta temperaturna razlika donosi uštedu energije i do 30%. Upravo na ovaj način štedimo najviše. Drugim riječima, ako na termostatu zadamo 20°C sobnu temperaturu, mi ćemo svejedno osjećati kao da je u prostoru 23°C. Ta 3°C donijet će nam gotovo 30% uštede u troškovima grijanja. Sve ove prednosti oduvijek su bile svojstvene pećima na ugljen, kaminima isl (otvorena vatra). Ali, nažalost, tijekom posljednjih 50 godina ove vrste goriva su ili bila relativno skuplja, ili prljava, ili pak manje spretna za korištenje. To je razlog zašto su centralna grijanja na ulje i plin dominirala donedavno, a mi u potpunosti “zaboravili” na toplinu “zračenja”, koja je kao oblik topline daleko učinkovitija. Iz razloga što su cijene nafte i plina bile niske mogli smo si priuštiti korištenje neefikasnih sustava centralnog grijanja gotovo do mjere rasipništva. Ali tome više nije tako. Ti energenti su veliki izvor zarade, ali su i sredstva kontrole svjetskog poretka. IC paneli izvrću ovu situaciju jer su sada oni jeftiniji od ulja ili plina, a i uvelike učinkovitiji.

Sa novom tehnologijom do uštede

Čarolija male snage. Zahvaljujući novom, revolucionarnom, načinu izrade i primjeni novih tehnologija razvijeni su IC paneli nove generacije iznimne energetske učinkovitosti. Za razliku od klasičnih električnih grijača (IC paneli u osnovi i jesu električne grijalice) koji su koristili debele žice velike otpornosti i tako emitirali toplinsku energiju uz veliku potrošnju el.energije, IC paneli nove generacije funkcioniraju na potpuno drugačiji način. energySavingsIC panel u biti je vrlo tanka žica smotana čvrsto i gusto po cijeloj površini panela. Temperatura površine panela doseže od 90 do 100°C. Ovako gusto namotana tanka žica omogućuje korištenje male potrebne snage za proizvodnju relativno niske temperature od 90 do 100°C (za žice otpornike ovo je niska temperatura). Ovaj efekt se naziva “Low Watt Density” (gustoća male snage). Naime, površinska temperatura IC panela (iako relativno niska) je dovoljna da panel efikasno grije (zrači) površinu prostorije u kojoj se nalazi. Naravno, veličina (snaga) panela ovisi o veličini prostorije koju treba grijati.

VAŽNO!

U usporedbi sa klasičnim sistemima centralnog grijanja (plinski bojleri, uljni kotlovi, toplinske pumpe) postavljanje sistema kućnog grijanja na bazi IC panela je daleko jeftinije, i tu nema dvojbi. Osim toga, kod IC grijanja imate još niz prednosti (ušteda) : nema čišćenja dimnjaka, nema servisa peći (plamenika), nema točenja cisterne (za lože ulje), nema neugodnog mirisa ulja itd. KUCA Ono sa čim se grijanje IC panelima, sa stanovišta učinkovitosti, može najbliže usporediti jesu potpuno novi A-klase plinski bojleri, ali uz neke razlike :

  • Moderni kondenzacijski bojleri zahtijevaju 15% veće radijatore kako bi se dobila temperatura povrata vode dovoljno niska za kondenzaciju – skupa investicija!!!
  • Moderni kondenzacijski bojleri će zadržati svojih 97% iskorištenja toliko dugo dok ih budete redovito servisno održavali i trajati će, u prosjeku, nekih 10-15 godina (IC paneli ne zahtijevaju održavanje a mogu trajati i više od 20 godina).
  • Nepobitna je činjenica da IC paneli rade u prosjeku 5 sati dnevno kako bi dali 24×7 toplinu. Klasični sustav centralnog grijanja može raditi i do 15 sati dnevno da biste dobili istu razinu udobnosti pa usporedba potrošnje sat-za-sat sa A-klasom plinskog bojlera postaje besmislena.

CosyFamilyR-370x252

Ne zaboravite, sa IC panelima, osim što štedite imate i zdravo grijanje!