Što je infracrveno grijanje?

sunbathing_skiing

Infracrveno zračenje ili infracrvena svjetlost dio je prirodnoga svjetlosnog spektra sunčeva zračenja. Riječ potiče od latinskog naziva “infra” što znači “ispod” (ispod spektra vidljive svjetlosti). Ljudsko oko može vidjeti do crvene boje, koja ima najveću valnu dužinu od nama vidljivih boja, zato i naziv infracrvena boja – boja ispod crvene.
Područje infracrvenog spektra obuhvaća valne dužine od 780nm (nanometar) do 1mm (milimetar) odnosno frekvencije od 3x1011Hz do 4x1014Hz. Zrake infracrvenog spektra su isto kao i u spektru vidljive svjetlosti – fotoni.

Sve zrake koje potječu od Sunca slabe nakon prodora kroz Zemljinu atmosferu, te postaju globalno zračenje naše planete. Takvo zračenje se dijeli na UV-zračenje, vidnu svjetlost i infracrveno zračenje (skraćeno IC-zračenje) Međutim, ne proizvodi samo Sunce infracrveno zračenje. Svako „zagrijano“ tijelo – a to je svako tijelo koje posjeduje temperaturu iznad apsolutne nule od ca. -273 °C, emitira isun_heating_earthnfracrveno zračenje.
Što je tijelo toplije, to više energije emitira u obliku infracrvenog zračenja, a time je i valna dužina zračenja kraća. IC zračenje nije vidljivo golim okom. Koža ga, međutim, osjeća kao toplinu zbog čega se govori o toplinskom zračenju. Taj efekt poznat je svima: ako se nalazimo na suncu, toplo nam je. U sjeni/hladovini je osjetno hladnije iako je temperatura i na suncu i u hladovini ista.

Infracrveno zračenje nema nikakvog direktnog utjecaja na temperaturu zraka. Ono samo prolazi kroz taj zrak (atmosferu) sve dok ne dotakne Zemljinu površinu,
Infracrvenu toplinu zrače sva prirodno “topla” tijela, kako sunce tako i ljudsko tijelo. Dakle to je dar prirode i stoga ju je moguće vrlo lako absorbirati.
Tako i naši paneli (grijače ploče) tijekom hladnih zimskih mjeseci supstituiraju i nadoknađuju prirodni učinak Sunca.

sun_spectrum

Infracrveno zračenje je potpuno bezopasno za ljude, životinje ili biljke.
Za razliku od ultraljubičastog ili rendgenskog zračenja, infracrvene zrake štite kožu i nemaju negativnog učinka na naš organizam. Dapače, ako naše tijelo ne dobija dovoljnu količinu IC svjetla od Sunca, postajemo bolesni i depresivni. Dakle, infracrvena toplina je neophodna za zdravlje svih živih bića.
Infracrvena dubinska toplina  je vrlo ugodna i svojim posebno dubokim toplinskim učinkom liječi i opušta mišiće i tetive, potiče izgradnju kostiju, uklanja bol, oživljava kožu, regulira krvni pritisak, potiče metabolizam, krvotok i srčani mišić, djeluje pozitivno na probavu, na energetske centre, aktivira imunološki sustav i relaksira organizam.

nature-iluminated-sun-37